Tanácsok természetfotósoknak

Kezdődik a túzok dürgési időszaka. A téma apropóján a tuzok.hu honlap Mit tehetünk a túzokért? menüpontját kiegészítettük természetfotósoknak szóló tanácsokkal.

A túzok, különösen a dürgés időszakában látványos, dekoratív, ugyanakkor globális veszélyeztetettsége miatt fokozottan védett madár. Nagy csábítás természetfotósoknak, hobbifotósoknak, hogy lencsevégre kapják. Ha hobbifotós, természetfotós szeretne felvételeket készíteni a túzokokról, keresse meg a kinézett terület szerint illetékes nemzeti park igazgatóságot, és egyeztessen a fotózási lehetőségekről! Itt is érvényesek a laikusoknak szóló tanácsok. Ha a fotós túzokot, túzokokat észlel, ne közelítse őket, ha gépkocsiból észleli a madarat, madarakat, a kocsival maradjon a műút mellett, a környező földutakra, földekre hajtva ne kezdje közelíteni az egyedet, egyedeket, illetve ha a madár közel, 100 m-en belül van, a kocsiból ne szálljon ki, még egy fotó erejéig sem. Sokszor egy ritkán használt földúton történő áthaladás is zavaró lehet, különösen a túzokok lakta nyílt pusztai élőhelyeken, így amennyiben lehetséges a műutakat ne hagyjuk el! Különösen telelési időben a felriasztott túzokok sok energiát veszítenek, illetve a felzavarásuk növelheti a vezetéknek ütközés veszélyét is. Szintén érzékeny a faj a költési időszakban (április-június), ekkor a túzokélőhelyeken a műutakat, kijelölt utakat használjuk, ne vágjunk át gyepeken, mezőgazdasági táblákon természetjárás, fotótéma keresés közben. Dürgési időszakban a dürgő hímek megközelítése, zavarása is kimeríti az etikátlanság fogalmát. Védett, különösen fokozottan védett területeken, amennyiben nem közforgalmú helyről történik, a túzokfotózáshoz a természetvédelmi hatóság engedélyének beszerzése is szükséges!

Csábító lehet a mostanában elterjedt drónos technikával túzokot fotózni, de ezzel kapcsolatban két dologra kell felhívni a figyelmet. Egyrészt a drónozás, drónról filmezés önmagában is engedélyköteles tevékenység, természetvédelmi területeken is, valamint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a túzok fokozottan érzékeny a drónok jelenlétére, ugyanolyan, ha nem jelentősebb zavarást jelent számára, mintha ember közeledne felé. Ilyen technikájú fotózásnál, filmezésnél is szükséges - a drónozással kapcsolatos általános engedélyek és adminisztráció mellett - a természetvédelmi hatóság engedélye, valamint a területileg illetékes nemzeti park igazgatósággal történő egyeztetés!

Tags: