Földkábelezés a Kiskunságban

A túzok LIFE partnerség kiemelkedő sikerének tekintjük, hogy a Kárpát-medence túzokállományát fenyegető egyik legjelentősebb veszélyforrás, az elektromos szabadvezetékeknek való ütközés ügyét a veszély mértékének megfelelő hangsúllyal tudjuk képviselni. A projekt hatására immár nem csupán a partnerként is szereplő ELMŰ, de a másik két hazai áramszolgáltató is konkrét természetvédelmi beavatkozásokat tesz a legproblémásabb területeken.

A túzokra ható egyik legfontosabb veszélyeztető tényező a légvezetéknek ütközés - Motkó Béla fotója

A túzokra ható egyik legfontosabb veszélyeztető tényező a légvezetéknek ütközés (fotó: Motkó Béla)

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal való együttműködés eredményeképpen a Nemzeti Közművek saját beruházásával csaknem 35 km középfeszültségű légvezeték földkábellel való kiváltását végzi el a Felső-Kiskunság túzokélőhelyein. A vezeték eltüntetése nagy hatású beavatkozás: az ütközés, mint veszélyforrás a területen végleg megszűnik, ezzel a túzok élőhelye is jelentős mértékben gyarapszik, továbbá a vezetékek tájképromboló hatásától is sikerül egy csapásra megszabadulni.

Földkábelezéskor a régi oszlopok eltávolíthatóak (fotó: Nagy Dénes)

Földkábelezéskor a régi oszlopok eltávolíthatóak, a sajtótájékoztató részeként a szakasz utolsó oszlopa is erre a sorsra jutott (fotó: Nagy Dénes)

Idén a Felső-Kiskunságban, Kunpeszér és Tatárszentgyögy térségében befejeződik a 34,8 km hosszúságúra tervezett légvezeték-kiváltás. Az I. ütemben 17,3 km szabadvezeték már föld alá került, ez alkalommal sajtótájékoztatót tartott az NKM a helyszínen tegnap. Az utolsó oszlop felszámolásával egy időben megrendezett sajtótájékoztatón felszólalt az NKM képviseletében Alkér Zoltán vezérigazgató-helyettes, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter és Ugró Sándor Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Alkér Zoltán az NKM vezérigazgató-helyettese beszél a sajtótájékoztatón (fotó: Nagy Dénes)

A jelenleg kiváltott szakasz egyik jelentősége a TúzokLIFE projekt szempontjából, hogy a Kiskunságban jeladóval rendelkező túzok a már földkábelezett élőhelyeket többször használta, több adattal is rendelkezünk a sikeres élőhely fejlesztésről.

További információk a KNPI honlapján.

További képek az eseményről a galériában.