Gyűrűzések a Kiskunságban

Az idei utolsó madárgyűrűzések is lezajlottak a TúzokLIFE projekt keretében a Felső-Kiskunságban, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szervezésében. Arra a kérdésre keressük a választ, hogy a túzok érdekében végzett természetvédelmi beavatkozások, különösen a vadászható ragadozó fajok állományának szabályozása, a területen milyen módon befolyásolja a túzokon kívül a földön fészkelő egyéb madárfajok költési sikerét.

Erre a fiatal (adott évben kelt) és öreg madarak arányából következtethetünk, amihez túzokos élőhelyeken, ismert ragadozógyérítéssel jellemezhető vadászatterületeken fogunk és jelölünk kis testű, döntően talajon vagy talaj közelében fészkelő madarakat. A vizsgálat elsődleges célfajai a sárga billegető, a sordély, a cigány- és rozsdás csaláncsúcs, valamint a foltos nádiposzáta. Ezt az egyszerű vizsgálatot több éven keresztül fogjuk végezni, és a kapott adatokat a projekt eredményességének értékelése mellett a természetvédelmi és vadgazdálkodási kezelések hatékonyságának alátámasztására is használni tudjuk.

A vizsgálat első eredményeként olyan gyakorlati információk birtokába kerültünk már az idei évben, amelyek jól hasznosíthatók a védett területek kezelése során, például a kaszálások időpontjának megválasztásakor.

A gyűrűzés időpontja a nyári melegben belenyúlik a hűvösebb alkonyatba (Gutermuth Miklós felvétele)

A gyűrűzések során eleinte nem túl sok fiatal madarat fogtunk és jelöltünk; főként öreg hímek kerültek a hálókba. Ebből arra következtettünk,, hogy a tavasz végi, nyár eleji időjárás a gyakori heves esőzésekkel nem kedvezett ezeknek a fajoknak, így a költési időszak jelentősen elhúzódhat.

Ezt a feltételezést alátámasztotta, hogy a későbbi gyűrűzések során egyre több tojó és fiatal madár került a hálókba, így a július közepén megkezdett kaszálás már madárvédelmi szempontból is megfelelőnek bizonyult.

Köszönettel tartozunk Németh Ákosnak és Éles Balázsnak az önkéntes segítségért, illetve külön köszönet illeti Gutermuth Miklóst a segítségért és a képekért, valamint Dr. Szép Tibort a vizsgálathoz adott javaslatokért.