Lehetséges küldetés? konferencia

A konferencia apropója az volt, hogy mezőgazdaság természeti sokfélesége – a biodiverzitás - évtizedek óta folyamatosan csökken. A legújabb tudományos kutatások és nemzetközi szervezetek témával kapcsolatos jelentései rövid távon egyes állatfajok eltűnését, középtávon pedig az emberi jóllét és élelmiszerellátás ma ismert egyensúlyának felborulását jelzik előre. A változások hazánkat sem kerülik el, mára nem csak a kutatók, hanem a természetben figyelmesen járó emberek is érzik, látják az aggasztó folyamatokat: a mezei madárfajok és az apróvadfajok csökkenését, a beporzó rovarok (pl. méh- és lepkefajok) eltűnését. A konferencia megkísérelte körbejárni, hogy vajon mik lehetnek a biodiverzitás csökkenésének okai, milyen mezőgazdasági területhasználat vezetett ide, milyen szerep tulajdonítható a mezőgazdasági támogatásoknak, mit tehetnek a kapcsolódó ágazatok szereplői a társadalmi igények és az ökológiai törvényszerűségek ütközésekor.

Ariel Brunner

Ariel Brunner, a BirdLife Europe iroda EU szakpolitikai vezetőjének előadása (fotó: Králl Attila)

 

A meghívott felszólalók a természetvédelmi ágazaton kívül az ENSZ FAO-tól, illetve a mezőgazdaság különféle intézményeiből érkeztek: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Agrárminisztérium, Magyar Növényvédelmi Szövetség. A konferencia felszólalói, bár eltérő háttérrel rendelkeztek, egyetértettek a biodiverzitás csökkenés súlyosságával kapcsolatban, a hangsúlybeli különbségek ellenére nyitottak voltak a jövőbeli együttműködésekre a biológiai sokféleség védelmében és a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételében.

poszter szekció

A konferencia előterében természetvédelem és mezőgazdaság témában poszterszekció várta a résztvevőket (fotó: Králl Attila)

 

A rendezvény szervesen csatlakozott a Gödöllői Természetfilm Fesztiválhoz, valamint a BirdLife nemzetközi Agriculture Taskforce (BirdLife tagszervezetek mezőgazdasági szakértői szintű egyeztetése) találkozójához. A 23-i konferencián mintegy 90 résztvevő, 13 EU-s országból vett részt. A konferencia „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában – LIFE15 NAT/AT000834” projektje keretében valósulhatott meg.

ATF

A konferenciát megelőző nap a BirdLife Agriculture Task Force (EU-s BirdLife tagszervezetek agráros szakembereinek tanácskozása) készült fel túzokvédelemből (fotó: Nagy Dénes)

 

A konferencia előadása elérhetőek:

A mezőgazdasági természeti sokféleség változása és lehetséges okai Magyarországon - MME

Termelési trendek a magyar mezőgazdaságban - Agrárgazdasági Kamara

Biodiverzitás a fenntartható mezőgazdaságért - FAO

Közös Agrárpolitika 2021-2027 – források és mozgástér - Agrárminisztérium

Lehetséges küldetés: Mezőgazdasági termelés a környezetért vállalt felelősséggel  - Növényvédelmi Szövetség

The Future of Europe’s Farms: Agriculture & Environment in Europe - BirdLife Europe