KMNPI

Elindult a túzokkakasok felkészülése a dürgésre, adta hírül a KMNPI

A túzok tollcseréje, vedlése részben különbözik a két ivarnál. A nyár végi teljes vedlés mellett (ami mindkét ivarra jellemző) tél végén, tavasz elején a kakasok úgynevezett részleges vedlést végeznek, ami során a nászidőszakban fontos, látványos tollak frissekre, színesekre váltása következik be. A kakasokra jellemző hosszú bajusszálak, illetve a nyak tövén a nyári időszakban szürke, dürgési időszakban vöröses színű tollak bújnak éppen elő.

Téli szinkronszámlálás a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A KMNPI téli túzok szinkronszámlálásán kis, de örvendetes növekedését tapasztalták a telelő túzokállománynak. A telelő csapatok feltalálásában segítség a jeladós madarak adatainak ismerete is. Részletek a nemzeti park igazgatóság honlapján.

Szabadon bocsátott túzokok a KMNPI dévaványai túzokmentő állomásán

Dévaványán, a KMNPI túzokmentő állomásán minden évben kerülnek be veszélyeztetett fészkekből mentett tojások. A központban ezeket kikeltetik, a csibéket szigorúan meghatározott természetvédelmi protokoll alapján felnevelik, majd a felnövő csibéket szabadon engedik. Idén így tíz madár csatlakozhatott a vad túzokokhoz. Részletek a KMNPI honlapján.

Kóborló túzokkakas

Egy Csanádi-pusztákon műholdas jeladóval a TúzokLIFE projekt keretén belül csibeként jelölt fiatal túzokkakas érdekes utat járt be eddigi élete alatt. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szinte összes túzokélőhelyét bejárta, jelenleg Dévaványa térségében, a nemzeti park törzsterületének közelében mozog. További információk a KMNPI honlapján.

Oldalak