szinkronszámlálás

Elkészült az idei, téli túzokleltár

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, mint a hazai túzokállomány érdekében végzett természetvédelmi munka koordinátora elkészítette az idei téli túzokszinkron felmérések összegzését. Örvendetes a hír, hogy a hazai állomány növekszik, mintegy 100 egyeddel több volt regisztrálva, mint tavaly. A részletek a KNPI honlapján.

Téli túzok szinkronszámlálás a Hortobágyon

A Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság működési területén elvégzett túzok szinkronszámlálás eredményei is nyilvánosak. Az eredmények különösen a Bihari-sík állományára kedvezőek, de a teljes működési területen 500 példány feletti állományt sikerült detektálni. Részletek a HNPI honlapján.

Téli szinkronszámlálás a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A KMNPI téli túzok szinkronszámlálásán kis, de örvendetes növekedését tapasztalták a telelő túzokállománynak. A telelő csapatok feltalálásában segítség a jeladós madarak adatainak ismerete is. Részletek a nemzeti park igazgatóság honlapján.

Tavaszi szinkonszámolás eredmények Dévaványáról

Az év során többször, így tavasszal is szinkronszámolással veszik számba az országos túzokállományt a szakemberek. Jelen időszakban ez azért könnyebben kivitelezhető általában, mert a túzokok javarészt a dürgőhelyeken csoportosulnak. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján további részletek találhatóak az eredményekről is.

Téli túzokszinkron számlálás - jó hírek, 2000 példány felett a kárpát-medencei állomány

Ahogyan korábban írtuk a honlapon, a téli időszak fontos a túzokállományok megszámlálásakor. A kisebb vegetációjú időszakban egyszerűbb az ilyenkor egyébként is nagyobb csapatokban mozgó túzokok megtalálása és megszámlálása. Ezt a munkát az országban egy időben, úgynevezett szinkronban végezték a fajjal foglalkozó terepi szakemberek. A hazai állományszámlálásért felelős Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közzé tette az idei téli számlálás adatait a honlapján. Az elmúlt évek legmagasabb túzoklétszámát sikerült rögzíteni idén, a teljes kártpát-medencei állomány meghaladja a 2000 példányt!

Januári túzokszinkron - továbbra is jó hírek

Ahogyan korábban beharangoztuk, megérkeztek a téli túzok szinkronszámlálás eredményei. A régió túzokállománya évek óta stabil, illetve enyhe növekedést mutat. Jelenleg 1600 túzokegyedre lehet tenni a hazai populációt, míg a környező országok állományával együtt több mint 2200 egyed a Kárpát-medence túzokpopulációja.

Téli túzokszámlálás Dévaványán

A túzokok hazai létszámának felmérését többek között télen is végzik a nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi őrei, terepi kollégái. Hamarosan várható az idei téli országoos eredmények összesítője is. Addig is a dévaványai fejleményekről a Turista Magazin honlapján lehet olvasni.